Servește o cafea la filtru pentru a-ți proteja inima

Jan 6, 2021 | Cercetare, Prevenţie | 0 comments

Filtrele de ultimă generație elimină din cafea colesterolul care dăunează inimii, ceea ce reduce semnificativ riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, se arată într-un nou studiu. De asemenea, cafeaua filtrată conține mai puține substanțe chimice care pot crește nivelul lipidelor și pot contribui la bolile cardiovasculare.

Toată lumea are o preferință în servirea cafelei: turnată peste, presată, trasă, picurarea clasică. Dar felul în care vă preparați dimineața ceașca de bucurie are un impact care depășește gustul și tendința, de fapt determină modul în care cafeaua vă afectează sănătatea.

Cercetătorii scandinavi au urmărit obiceiurile consumului de cafea a mai mult de jumătate de milion de oameni pe o perioadă de 20 de ani și au stabilit că cei care au băut cafea filtrată au mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) decât cei care au preferat versiunile nefiltrate ale băuturii.

Cercetările anterioare au arătat că acest lucru se datorează faptului că filtrele elimină cantități semnificative din cei doi compuși chimici găsiți în cafea despre care se știe că cresc nivelul lipidelor. De fapt, concentrațiile acestor doi compuși sunt de aproximativ 30 de ori mai mari într-o ceașcă de cafea nefiltrată în comparație cu cea filtrată.

Noul studiu, publicat în aprilie 2020 în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, a folosit date autoraportate colectate de la aproape 509.000 de bărbați și femei norvegieni cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, pe o durată medie de două decenii. Sondajul a inclus întrebări despre obiceiurile de viață legate de sănătatea inimii, tensiunea arterială, istoricul bolilor de inimă, cantitatea de cafea pe care o bea o persoană și metoda preferată de preparare a acesteia.

Pe durata studiului, aproximativ 12.600 de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare, din care aproximativ 6.200 care au murit din cauza bolilor coronariene iar 2.900 au murit din cauza accidentului vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumă în mod regulat cafea filtrată au avut cu 12% mai puține șanse decât persoanele care nu beau cafea, să moară din cauza BCV, iar acest număr a crescut la 20% în cazul bărbaților. Femeile care au preferat infuzarea filtrată au avut, de asemenea, o rată a mortalității globale cu 15% mai mică comparativ cu cele care nu au consumat deloc cafea, deși acest lucru nu a fost valabil și la bărbați. În general, consumul regulat de cafea de orice fel a fost asociat cu un risc redus de diabet, dar și un factor de risc pentru BCV.

Aage Tverdal, dr., Cercetător principal la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, care a coautorat studiul, spune că echipa sa a reușit să elimine orice rezultate potențial înșelătoare presupuse a fi legate de cafea, dar care au fost de fapt cauzate de un alt obicei sau factor de sănătate. „Am luat în calcul factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul și cantitatea de activitate fizică pe care o face o persoană, precum și vârsta”, spune Tverdal.

Cercetarea a început în urmă cu trei decenii după ce dr. Dag S. Thelle, profesor emerit de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oslo, Norvegia, la Universitatea din Göteborg, Suedia și coautor al noului studiu, a făcut parte dintr-un studiu inițial, publicat în 1983 în New England Journal of Medicine, care a constatat că norvegienii care consumă cafea aveau niveluri mult mai ridicate de colesterol cu lipoproteine cu densitate mică (LDL), genul care duce la boli de inimă.

„O constatare majoră a fost un nivel ridicat de colesterol total iar o întrebare de cercetare a fost de ce acest nivel diferea într-o singură țară”, spune dr. Thelle. „Au fost evaluate o serie de variabile dietetice și alți factori, iar cafeaua a fost cea mai importantă contribuție”.

Deoarece descoperirile nu au putut fi reproduse în altă parte, Thelle și alți cercetători au suspectat că variația nivelului de colesterol are legătură cu metodele de fabricare a a cafelei, deoarece atât prepararea prin picurare, cât și prin fierbere în apă, fără filtru, erau metode populare de preparare a cafelii în Norvegia.

Esther Lopez-Garcia, farmacist, MPH, dr., Profesor asociat de medicină preventivă și sănătate publică la Universidad Autónoma de Madrid, care nu a fost implicată în studiu, spune că cantitatea de cafea pe care o bea o persoană joacă un rol imens în sănătatea acesteia, aducând beneficii care includ totul, de la accelerarea metabolismului până la protejarea împotriva bolii Alzheimer.

Noul studiu a constatat că persoanele care au avut în medie una până la patru căni de cafea filtrată pe zi au avut cele mai mici rate de mortalitate în general, în timp ce cei care au băut nouă sau mai multe căni de cafea pe zi au avut un risc cu aproape 10% mai mare de a muri de boală coronariană. Cu toate acestea, juriul pare să afle cât de multă cafea este sănătoasă. Un studiu publicat în 2018 în JAMA Internal Medicine, care s-a axat pe impactul cofeinei din cafea, a determinat că persoanele care au băut doar o ceașcă de cafea pe zi au un risc cu 8% mai mic de deces timpuriu, în timp ce cei care au băut opt sau mai multe cafele pe zi și-au redus riscul cu 14%.

„Persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, insomnia, anxietatea, refluxul gastroesofagian sau aritmiile cardiace, ar trebui să solicite sfatul medicului individual despre cât de multă cafea este sănătos să consume”, spune dr. Lopez-Garcia.

Potrivit lui Thelle, oamenii ar trebui să evite să bea cafea nefiltrată dacă se luptă cu niveluri ridicate de colesterol LDL. „În caz contrar, cafeaua nu este dăunătoare în ceea ce privește sănătatea inimii. Dar ca întotdeauna, cu măsură”, spune el.

 

Sursă articol: www.everydayhealth.com