Fenomenul CHIP, un nou factor de risc cardiovascular

Aug 24, 2021 | Prevenţie, Ştiri

Dieta nesănătoasă este asociată cu o prevalență mai mare a fenomenului CHIP (clonal hematopoiesis of indeterminate potential) ce reprezintă un factor de risc cardiovascular. CHIP se referă la prezența unor mutații somatice la nivelul celulelor stem hematopoietice ale sângelui sau măduvei osoase, care se petrec în absența semnelor unui neoplasm hematologic și în absența citopeniei. Rezultatele provin dintr-un studiu recent publicat în JAMA Cardiology. Calitatea dietei a fost analizată prin chestionare, fiind clasificată ca nesănătoasă dacă aportul de fructe și legume a fost redus și dacă aportul de alimente procesate, carne roșie, sare a fost ridicat.

„În ciuda cunoașterii factorilor de risc modificabili care au fost bine definiți în ultimele 5 decenii, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în lume. Acest lucru ne motivează interesul de a identifica factori noi care ar putea influența acest risc”, a declarat dr. Pradeep Natarajan, autorul principal al studiului și directorul departamentului de cardiologie preventivă la Massachusetts General Hospital.

 

Citește materialul integral pe raportuldegarda.ro