Efectele consumului de ulei de pește asupra prevenției bolilor cardiovasculare variază în funcție de genotip

Apr 5, 2021 | Prevenţie, Ştiri

Beneficiile uleiului de pește în prevenția bolilor cardiovasculare se manifestă doar la persoanele cu un anumit fond genetic, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din Georgia. Au fost identificate patru noi locusuri genetice care se corelează cu efectele suplimentării cu ulei de pește asupra lipidelor sangvine. Rezultatele studiului au fost publicate în PLOS Genetics și aceste descoperiri subliniază necesitatea și posibilitatea realizării nutriției personalizate.

„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în sânge se asociază cu un risc mai scăzut de boli cardiace. Am descoperit că suplimentarea cu ulei de pește nu este benefică pentru toți indivizii, depinde de genotip. Dacă ai un anumit fond genetic, suplimentarea cu ulei de pește va contribui la scăderea trigliceridelor. Dar dacă nu ai genotipul acela, consumul unor suplimente cu ulei de pește îți va crește de fapt trigliceridele.”a menționat Kaixiong Ye, conducătorul studiului și profesor asistent de genetică în cadrul Franklin College of Arts and Sciences.

 

Citește continuarea pe raportuldegarda.ro