Dieta bogată în aminoacizi cu sulf poate crește bolile cardiovasculare și riscul de deces

Mar 23, 2022 | Cardiologie de precizie, Prevenţie, Ştiri

Consumul de prea multe alimente care conțin aminoacizi cu sulf, deci care se găsesc în principal în proteine ​​precum carnea de vită, pui și lactate, poate crește riscul unei persoane de a dobândi boli cardiovasculare, cât și riscul de deces, potrivit unei noi cercetări.

Aminoacizii cu sulf sunt esențiali pentru metabolism și sănătatea generală. Și totuși, „o parte din motivul pentru care persoanele care urmează diete ce pun accent pe alimente sănătoase, din legume, au rate mai scăzute de boli cardiovasculare decât cei care mănâncă cantități mari de carne și produse lactate”, a spus Laila Al-Shaar, profesor de epidemiologie la Universității de Stat din Hershey, Pennsylvania. Ea a condus studiul prezentat la conferința de epidemiologie și prevenție, stil de viață și sănătate cardiometabolică a Asociației Americane a Inimii, din Chicago.

Cercetătorii au analizat datele a 120.699 de persoane în două studii naționale pe termen lung, Studiul de sănătate a asistentelor și Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate. Participanții au completat chestionare detaliate de sănătate, au răspuns inclusiv unor întrebări despre dieta lor, la fiecare doi până la patru ani.

În medie, participanții au mâncat mai mult de două ori cantitatea zilnică recomandată de aminoacizi cu sulf, mai ales provenind din carne de vită, pui și lapte. După ajustarea pentru alți factori de risc cardiac, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care au mâncat cei mai puțini aminoacizi cu sulf, cei care au consumat cei mai mulți aminoacizi cu sulf au prezentat un risc anual crescut cu 12% de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc crescut cu 28% de a muri din cauza afecțiunii, de-a lungul perioadei de studiu desfășurat pe o perioadă de 32 de ani.

Majoritatea, cel puțin 94% dintre participanți au fost bărbați și femei albe non-hispanice și, deoarece aceștia erau profesioniști din domeniul sănătății, statutul lor socioeconomic ar putea să nu reprezinte populația generală. Aceasta înseamnă că rezultatele ar putea să nu fie generalizabile la alte grupuri. Prin urmare, alte studii ar trebui să includă populații cu comportamente alimentare diferite, în special cele al căror aport de proteine ​​provine, în general, din surse vegetale, a spus ea.

Mai multe studii pe animale realizate în ultimele decenii au arătat că restricționarea acestor tipuri de aminoacizi, în special metionina și cisteina, a întârziat procesul de îmbătrânire și a ajutat animalele să trăiască mai mult, dar transpunerea acestor beneficii la oameni s-a dovedit a fi dificilă.

Un studiu al aceluiași grup de cercetare Penn State, publicat în jurnalul The Lancet eClinicalMedicine în 2020 a corelat un consum mai mare de aminoacizi cu sulf cu un risc mai mare de boli cardiometabolice. Dar s-a bazat pe dietele estimate ale participanților care au completat doar unul sau două chestionare despre dieta lor din ultimele 24 de ore. Această nouă cercetare se bazează pe această activitate, cu avantajul utilizării datelor pe termen lung privind dieta, evaluate prin chestionare repetate cu privire la frecvența alimentelor și prin date despre rezultatele sănătății.

Al-Shaar a spus că oamenii își pot obține necesarul mediu estimat de aminoacizi cu sulf, 15 miligrame per kilogram de greutate corporală pe zi, prin surse pe bază de plante sau pește. Pentru un adult de aprox. 68 kg, de exemplu, asta ar însemna 1 cană de tofu și 1 cană de linte pe zi. Poate fi îndeplinită și prin consumul unui file de ton de aprox 85 gr. „Deoarece carnea roșie s-a descoperit că este asociată cu rezultate mai proaste pentru sănătate, ar fi mai bine să ne concentrăm pe surse mai sănătoase de proteine ​​pentru a îndeplini necesarul mediu de aminoacizi cu sulf.” a spus aceasta.

Noua cercetare subliniază că o dietă sănătoasă ar trebui să includă mai multe fructe și legume, a spus Judith Wylie-Rosett, profesor de epidemiologie și sănătatea populației la Albert Einstein College of Medicine din New York. „Dar acest studiu nu oferă dovezi că ar trebui să ne concentrăm doar pe cei doi aminoacizi.”, a mai spus Wylie-Rosett, care nu a fost implicat în studiu.

Studiul se potrivește, de asemenea, cu cercetările actuale despre metabolism și biomarkeri specifici, cunoscute sub denumirea de „metabolomică”, un instrument care sprijină medicina de precizie adaptată unui anumit pacient.

„Ne îndreptăm către o nutriție de precizie”, a spus Wylie-Rosett. „Devenim mult mai sofisticați în ceea ce privește modul în care putem privi nutriția. Acesta a fost un studiu destul de simplu, dar poate ajuta la informarea unor studii viitoare despre unele dintre aceste moduri mai complexe de a privi nutriția și metabolismul”.

 

Sursa: medicalxpress.com