Alimentele prăjite, factor important în apariția bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral (studiu)

Jan 20, 2021 | Insuficiență cardiacă, Ştiri | 0 comments

Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu realizat în China şi citat miercuri de UPI. Probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, au mai constatat cercetătorii.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum au notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

Studiul a fost publicat marţi în jurnalul ştiinţific Heart.

Nu este clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

În plus, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii. AGERPRES

EVENIMENTE

Calendar

May 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
26
27
28
29
30
1
2
Events for 1st May
No Events
Events for 2nd May
No Events
3
4
5
6
7
8
9
Events for 3rd May
No Events
Events for 4th May
No Events
Events for 5th May
No Events
Events for 6th May
No Events
Events for 7th May
No Events
Events for 8th May
No Events
Events for 9th May
No Events
10
11
12
13
14
15
16
Events for 10th May
No Events
Events for 11th May
No Events
Events for 12th May
Events for 13th May
Events for 14th May
Events for 15th May
Events for 16th May
No Events
17
18
19
20
21
22
23
Events for 17th May
No Events
Events for 18th May
No Events
Events for 19th May
No Events
Events for 20th May
No Events
Events for 21st May
No Events
Events for 22nd May
No Events
Events for 23rd May
No Events
24
25
26
27
28
29
30
Events for 24th May
No Events
Events for 25th May
No Events
Events for 26th May
No Events
Events for 27th May
No Events
Events for 28th May
No Events
Events for 29th May
No Events
Events for 30th May
No Events
31
1
2
3
4
5
6
Events for 31st May
No Events
Events for 3rd June
Events for 4th June

VIDEO

INTERVIU

INFOGRAFIC

PROIECTE

Follow Us